top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

Dosta mi je više tih Life Coacheva!

Ne sjećam se da sam ikad čula neku pozitivnu priču ili komentar za titulu „Life Coach“. Kad god je moguće zbijaju se šale na račun tih koji prodaju maglu. Onih naivaca koji koriste njihove usluge. Onda se uvijek nađe neki stručnjak javno priznate profesije kao na primjer, u jednom nedavnom primjeru u Hrvatskoj, psihijatar koji onda u javnost iznosi tvrdnje kako se tu radi o nadriliječništvu i slično.

Zavladala je čak i određena doza straha da je to nešto jako, jako upitno i loše. Jedna baš vrlo negativna atmosfera zbog koje se mnogi coachevi čak isključivo deklariraju kao samo „Business“, a vrlo trendi koriste se i leadership, transformacijski, top performance i slični nazivi. Sve, samo da se ne spominje taj „life“.

Ja sam čak razmišljala o tome da osmislim prikladni naziv na hrvatskom, samo da izbjegnem tu negativnu konotaciju. Onda sam shvatila da je takav stav upravo suprotan samoj svrsi coachinga i ukoliko želim poticati promjene i živjeti promjenu, onda se trebam baviti time, a ne izmišljanjem novog naziva kako bi pružala uslugu za koju govorim da se zove drugačije.

Brrr, možemo prčkati po svemu, ali ne diraj ti meni moj život! Životna škola je moj „Life Coach“ kažu komentari.

Ako ste čitali moju prvu priču iz Coaching prakse, onda ste mogli saznati kako sam ja čak i na intenzivnu edukaciju iz coachinga otišla sa sumnjičavim stavom i čak sam ga javno izrekla odmah na početku prilikom upoznavanja i pričanja o očekivanjima.

Kao netko tko uistinu vidi osobne promjene kao rezultat coachinga, želim s vama dijeliti iskustva, razmišljanja i doživljaje s tog putovanja. Stoga i započinjemo sa demistifikacijom coachinga, i to prije svega life coachinga.

Kako bismo bolje razumijeli coaching, važno je znati da je coaching samo to. Ostalo su razlike u tipu dogovaranja posla, kao npr. osnovna razlika između life i businesses coachinga, a koja se ogleda u tome da li coaching uslugu ugovarate vi izravno kao pojedinac ili podršku ugovara tvrtka za svoje zaposlenike. U okviru business coachinga postoji i timski coaching, a sve dalje su nijanse i načini da se coaching približi ciljanoj grupi (npr. leadership coaching, executive coaching, top performance itd).

Zašto je to važno znati? Zato što life coaching nije ništa manje ili manje vrijedno i korisnije od business coachinga. U oba slučaja radi se na osnaživanju pojedinca na putu njegove promjene. Bilo da je ta osoba student, nezaposlena osoba, osoba u mirovini ili top menadžer, svima je zajedničko to da kreću u avanturu otkrivanja svojih želja za promjenom i mogućnosti da to ostvare. Coach je tu da ih na tom putu podrži.

Jedno od uvriježenih, a pogrešnih mišljenja je da coachevi dijele savjete što trebaš napraviti da bi bio uspješan u životu. Vrlo važno! Coaching i savjeti ne idu zajedno.

Istina, ljudi poput mene mogu pisati blogove i tako dijeliti priče iz iskustva, iznositi razmišljanja na temu što sve možete napraviti na putu promjene u smislu npr. vježbi ili malih zadataka koji su se do sada pokazali uspješnima i sl.

Međutim, kada ste korisnik coaching usluge ona uključuje isključivo slušanje i pitanja. Akcije koje poduzimate nakon coaching sesije ostaju vaša odgovornost. Ništa više, ništa manje. U coaching procesu koriste se razni predlošci koji nam pomažu u procesu vizualiziranja, postavljanja pitanja i to je praktički sve. Savjeti su ostavljeni za savjetovanje.

Vrlo jednostavno. Zar ne?

Puno je posla pred nama na demisificiranju coachinga, osobito u Hrvatskoj. Utoliko je i uzbudljivo raditi upravo na tome. Treba nam edukacije, dijeljenja iskustava iz prakse, promišljanja. Nema šablona jer promjena uistinu ne može biti šablona. Svako iskustvo je vrijedno i autentično.

U sljedećoj priči planiram vam pobliže pojasniti kako izgleda jedan coaching proces, a uskoro ću organizirati i moj prvi on-line coaching susret na kojem ćemo otvoreno pričati o coachingu. Stoga, pitajte, komentirajte, dijelite svoja iskustva kako bismo rasli zajedno. Čitamo se četvrtkom, a možda i češće!

125 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page