top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

Zabluda izjave: „Odabrali su me!“

Ah taj osjećaj sreće kad netko prepozna da smo dovoljno dobri! Slavimo uz naše male rituale jer je netko prepoznao godine našeg rada, truda, učenja. Sretni smo jer su nas odabrali, baš nas!


Odabrali su nas da im odradimo posao s kojim se oni ne namjeravaju baviti. Možda zato jer nemaju vremena, ali najčešće zato jer nemaju našu stručnost. Možda nešto znaju o temi, ali eto ne žele se trošiti na tu temu, pokreću još novih poslova, imaju druge planove i prioritete ili kako meni najčešće kažu: „Vi bute to puno brže kad ste spretna s ljudima i nije vam teško pisati!“


Pažljivo slušajte komplimente koje dobivate i podsjetite na te male, slatke riječi kada krenete pregovarati o cijeni i uvjetima rada!

U poslovima vezanim uz velike projekte koje najčešće vode konzorciji, vodite računa kako ovo „odabrali su me“ treba proći nekoliko faza:


- Prvo vas treba odabrati tvrtka/kompanija koja će se unutar konzorcija natjecati s vašim iskustvom (tj. životopisom).

- Ukoliko je vaše iskustvo odabrano u tzv. unutarnjem procesu odabira/selekcije, tek slijedi natjecanje, tj. slanje ponude u kojoj je vaš životopis jedna od stavki koje se ocjenjuju.

- Ja izgovaram: „Imam novi angažman!“ tek kada dobijem ugovor potpisan od svih strana.


Naime, bez obzira na sve procedure u procesu dogovaranja poslova uvijek je moguće da vam jave kako su u zadnji trenutak umjesto vašeg životopisa ipak stavili drugi koji im se činio boljim od vašeg. Da, da obično je to protiv pravila koja vas navodno štite. Tada ste ljuti, blokirate tu tvrtku na svim vašim komunikacijskim kanalima i naučite važnu lekciju: „Ako mogu oni, mogu i ja!“


Kao i sve u životu, treba nam vremena da shvatimo kako smo i mi ti/e koji/e odabiremo, a ne samo oni!


Najčešći propust koji radimo kao stručnjaci/kinje na tržištu je da se bavimo time da li smo im se dovoljno svidjeli/e računajući kako će jedan dobro odrađeni posao donijeti drugi. Naravno da hoće, ukoliko stručnost i dalje bude naša jaka strana.


Postoje oni koji traže stručnjake i oni koji traže ljude koji će jefitno odraditi posao. Želimo da je naša liječnica najbolja. No, platit ćemo i dobru frizerku. O krojačicama da ne pričam…. Vodit ćemo računa da ne zakasnimo na dogovoreni termin manikure koji možda nije u vrijeme koje nama odgovora, ali je slobodan danas, a ne za mjesec dana.

Poruka priče je:


1. Birajte kako bi bili odabrani.


2. Stručnost je najjača strana vaše ponude.


3. Odabrani ste kada dobijete potpisani ugovor.


Tema naredne priče je dobronamjeran i tako očigledan savjet: „A zašto nekoga ne angažiraš?“. Priča propituje što mi želimo i možemo, kako izgleda to angažiranje nekoga, gdje je tu naš integritet i odgovornost te da li si time pomažemo ili odmažemo, što misle naši klijenti o tome….


Čitamo se za tjedan dana!


98 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page