top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

Kako li je on uspješan!

Ovo je priča o jednoj mami i njenoj kćeri Ani. Ana je jedna prava vrednica koja voli i matematiku i ples. Koja svakom zadatku pristupa posvećeno i koja sagledava utjecaj svojih akcija na svijet oko sebe. Osoba puna podrške, jedna od onih koje samo čekaju priliku kako bi pomogle svijetu da bude bolji.


Ana je i vrlo uspješna u svim poslovima koje radi i financijski je neovisna.


No, ona isto tako godinama sluša hvalospjeve o Marku. Njenom susjedu s kojim je pohađala osnovnu školu, a njena mama nastavila pratiti njegov fenomenalni uspjeh koji je došao s godinama.

Coaching, mentoring, osobni razvoj
Autorica fotografije: Mickoska Dance

Ani Marko nikada nije bio posebno drag, ali se nije niti zamarala njegovom karijerom. Imala je svoj put i svoje standarde. Istina, i mamu za vratom.


„Jesi vidjela u novinama? Marko je postao član uprave naše najveće banke! Kakav dečko!“ hvalila je Anina mama nekadašnjeg prvog susjeda. Marko je tek ušao u tridesete i to je uistinu bio veliki uspjeh.


Osim prevrtanja očima, Ana nije ulazila u daljnje polemike sa svojom mamom. Nastavila je raditi po svom. U to vrijeme upravo je radila na pripremi nove plesne predstave i nije željela dopustiti da joj priča o Marku ponovno stoji na putu.


„Mama, donijela sam ti današnje novine i ulaznice za predstavu!“ osvanula je jedno jutro Ana na maminim vratima.


„Jesi već čula glavnu vijest od sinoć? Donijela sam ti novine, pa možeš i više pročitati o glavnoj temi.“ Izgovarala je Ana pružajući mami novine i ulaznice za predstavu.


Na naslovnici novina bila je fotografija Marka, uspješnog mladog bankara optuženog za pronevjere u financijskom poslovanju njegove banke.


Ovo nije priča o tome može li se biti uspješan i mlad niti o tome je li Marko kriv ili nije. Ovo je priča o komunikacijskim obrascima i porukama koje dobivamo svakodnevno. Osobito u situacijama ukoliko nešto radimo drugačije od prosjeka. U pravilu onda kada radimo po svom. Skloni smo i sami sebi predbacivati ili baviti se izgovorima zašto nešto nismo ili ne možemo, a drugi mogu.


„Jesi vidjela kako on/a…?“

„Meni je nevjerojatno kako je ta/taj uvijek svugdje prisutan….!“

„On/a dobije svaki posao….!“

„On/a sigurno ima veze….!“


Pitanje koje uvijek postavljam sebi i drugima kada zapadnemo u takve razgovore je: „Što mogu/možeš naučiti od te osobe?“

Coaching, mentoring, osobni razvoj
Autorica fotografije: Mickoska Dance
  • Želiš biti uspješan ili uspješna kao on ili ona? Ili želiš barem dio tog uspjeha?

  • Što te sprječava da to postigneš?

  • Što možeš naučiti promatrajući tu osobu?

  • Kako njegove ili njezine akcije možeš prilagoditi svojim i uskladiti sa standardima koji su tebi važni?

  • Ili jednostavno, želiš li uistinu biti kao Marko, Ana ili netko treći?

  • Tko želiš biti?



Želite pričati više o ovoj temi, pošaljite mi poruku na info@andrejatonc.hr ili napišite komentar ispod teksta.


54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page