top of page

Mojih prvih 20 godina stvaranja

Od kuda sam krenula ili zašto sam takva kakva jesam…

Stvarati je za mene rezultat ljubavi! Tako gledam na moje radno iskustvo, kao i na posao koji radim i razvijam. Ova prezentacija daje vam uvid u moje dosadšnje iskustvo i načela mog djelovanja. Pripremljena je uz podršku Josipa Tonča, 12-godišnjaka koji je upravo započeo svoj  stvaralački proces.

IMG_20190803_221226.jpg

Čitanja knjiga oduvijek je bila moja strast

Jedno od najdražih iskustava iz djetinjstva je kada sam s 10 godina ljetne školske praznike provela volontirajući u dječjoj knjižnici. Dozvolili su mi da sredim kartoteku, posložim knjige na njihova prava mjesta na policama te komuniciram sa posjetiteljima. Uživala sam u tom prvom poslu toliko da sam dočekivala knjižničarke pred vratima knjižnice u ranu zoru. Biti knjižničarka je još uvijek moja velika želja!
Čitanje, promatranje ljudi i životnih situacija te razgovori sa slučajnim prolaznicima su moje najveće inspiracije.

IMG_20191219_184115_edited.jpg

Organizacijske vještine izgradila sam u osnovnoj školi

Mnogi me smatraju štrebericom i odlikašicom, no istina je da sam samo prvi i drugi razred osnovne škole prošla sa odličnim uspjehom. Razlog zašto me svi znaju i hvale je moj angažman u različitim slobodnim aktivnostima i želja da se uvijek napravi korak više. Tada sam naučila puno raditi i shvatila kako je moguće baviti se različitim područjima rada i osjećati se ispunjeno. Pjevanje u dječjem zboru „Zvjezdice”, pjevanje u školskom zboru, članica dramske grupe, članica grupe povjesničara, treniranje košarke u „Ciboni”, treniranje u školi košarke, odbojke, rukometa i redovne utakmice (vikendom naravno)….

IMG_20191014_114201_edited.jpg

Tajna uspjeha je u samodisciplini

Za mene je samodisciplina najvažnija karakteristika svakog samostalnog majstora ili majstorice. Životni uspjeh ovisi samo o nama! Tako između ostaloga nemate dugova, osim prema sebi. Na početku osmog razreda moja majka je umrla nakon teških godinu dana borbe s rakom dojke. Moja želja je bila upisati srednju školu koja se tada zvala Centar za upravu i pravosuđe. Za prijemni ispit učila sam svaki dan ustajući u 5h ujutro i bubajući na glas, pjevajući i rješavajući zadatke iz prijašnjih ispita. Još uvijek volim započeti dan ranom zorom…

IMG_20191103_105202.jpg

Moj životopis po završetku studija…

…imao je pune dvije stranice popisa poslova na kojima sam volontirala i edukacija koje sam prošla zahvaljujući volontiranju. Volontiranje je najbolji način učenja! Često se i danas vraćam na ta iskustva. Danas u šali znam reći kako sam češće išla na predavanja i vježbe na studij nego u srednju školu. To je naravno preporuka predivnom Studiju socijalnog rada u Zagrebu, ali i dokaz kako i od školovanja kao i od života dobijamo onoliko koliko smo spremni uzeti.
Moja prijateljica Nada i ja smo prvi prijedlog projekta napisale tijekom studija prateći Upute za prijavitelje. Bile smo naravno uspješne i priskrbile našem studentskom udruženju prvih 5000 dolara bespovratne potpore.

IMG_20190622_121546.jpg

Još uvijek….

•…mi se smiju kada iznosim svoje ideje i pričam što želim raditi.

•…me pitaju da li mi je ovako bolje umjesto da imam „stalni” posao.

•…slušam komentare tipa „Ah, znači ne radiš u struci?” (zato jer ne radim kao socijalna radnica u centru za socijalni rad).

•…mnogima nije jasno kako je savjetovanje o osobnom rastu i razvoju i rad na razvojnim projektima socijalni rad.


….stoga znam da još uvijek imam jako puno posla i to me neizmjerno veseli!

DSC_2140.jpg

Što ja u stvari želim!

Želim živjeti u društvu:

  • U kojem priznajemo sami sebi da smo tužni kada padnemo ili se razočaramo i dobro se isplačemo.

  • U kojem nakon pada ustajemo i čistimo nered o koji smo se zapleli.

  • Uživamo u čistoći svoga uma i tijela i spremni smo nastaviti graditi bolje i sretnije društvo.

slika 3.JPG

Što uključuje mojih prvih 20 godina radnog staža?

Prvo sam željela napisati karijere, ali karijera nije upisana u radnu knjižicu koja je u međuvremenu ukinuta, a nekako je s vremenom ispalo da i službeni životopis počinje 1998. godine.

Glavnina mojih poslova uključuje:

•Razvoj i vođenje razvojnih projekata

•Razvoj i provedba programa obuka

•Procjena projekata, monitoring i evaluacija

•Pisanje, puno pisanja

•Savjetovanje i mentorstvo

FB_IMG_1543783324882.jpg

Moji klijenti i poslodavci

•Regionalni centar za zaštitu okoliša za Srednju i Istočnu Europu, AED – USAID CroNGO program, Svjetska banka, IFOA, Finnish Consulting Group, NIRAS, ECORYS, WYG Savjetovanje, PARTICIP, PROMAN, BiRD, Ars Progetti, EPRD, Ured za udruge Vlade RH, Europska komisija, EPTISA, SIPU, INTEGRATION,  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Coffey International, KSC, IBF, BOŠ, SIPRU, Građanske inicijative, Romsko srce, Ludbreško sunce, Mirovna grupa mladih „Dunav”, Udruga RODA, Kontra, NDC, IDEM.
•Udruge, dječji vrtići, osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad, zavodi za zapošljavanje
•Vlasnica i direktorica konzultantske tvrtke ADD tim d.o.o. od 2006. godine.

novo.jpg

Malo o radu i postignućima

IMG_20180508_184754_edited_edited.jpg

RAZVOJ I VOĐENJE RAZVOJNIH PROJEKATA

•Još tijekom studija krenula sam sa pripremom i vođenjem prvih projekata.
•S vremenom se moj angažman širio od projekata veličine nekoliko tisuća eura na stotine tisuća eura.
•Prošla sam sve faze rada od razvoja ideja, priprema prijedloga projekata i vođenja projekata.
•Prošla sam sve uloge, od volonterke to voditeljice tima i programske menadžerice na preko 60 projekata.
•Tijekom proteklih 20 godina izgrađivala sam vještine organizacije, prezentacije, planiranja, izvještavanja i one najizazovnije upravljanja ljudima (zaposlenicima, volonterima, suradnicima).

230220091757.jpg

PREZENTACIJE RAZVOJNIH PROGRAMA

•Predstavljanje poziva za dodjelu bespovratnih potpora/grantova (tzv. info sesije) – uključuju izlaganje o ciljevima, zahtjevima te pravilima i procedurama određenog poziva (natječaja/tendera) te odgovaranja na postavljana pitanja publike.
•Ova izlaganja traju u pravilu pola dana i organiziraju se za veće skupine (najčešće od 30 – 200 sudionika). Tijekom izlaganja koristi se power point prezentacija.
•Do sada sam održala 40 prezentacija ovog tipa u okviru 6 razvojnih projekata financiranih sredstvima USAIDA-a, Svjetske banke i EU.

IMG_20180601_073701_081_edited.jpg

RADIONICE RAZVOJA I PRIPREME PROJEKATA

•Ovaj tip radionice uključuje visok stupanj aktivnog sudjelovanja polaznika te individualni rad, rad u parovima i rad u malim grupama.
•Kroz ove radionice dijelim moje iskustvo u procesu razvoja projektne ideje, pripremnih radnji koje je potrebno provesti prije nego se krene u pisanje projekta, savjete i trikove za pisanje projekta te na što treba obratiti pažnju tijekom pisanja projekta, a što bi moglo utjecati na kasniju provedbu istog.
•Ove radionice traju u prosjeku od 2 – 4 dana (ovisno o grupi, potrebama, narudžbi) i organiziraju se za najmanje 5 i najviše 30 osoba. Metode rada uključuju prezentacije, studije slučajeva, vježbe pisanja, diskusije, video priloge i sl.
•Do sada sam imala priliku podijeliti moje znanje i iskustvo sa 2,000 polaznika kroz više od stotinu radionica na ovu temu. Radionice su bile organizirane u okviru 15 razvojnih projekata financiranih sredstvima EU, Vlade RH, Svjetske Banke, USAID, a dio njih je bio plaćen izravno od pojedinačnih naručitelja ili kroz samostalnu organizaciju istih.
•Autorica sam nekolicine priručnika na temu razvoja i pripreme projekata.

procjena projekata.jpg

RADIONICE O PRAVILIMA PROVEDBE PROJEKATA

•Ova radionica organizira se najčešće za korisnike bespovratnih sredstava (grant korisnici) sa svrhom predstavljanja i pojašnjenja pravila i obaveza tijekom provedbe financiranog razvojnog projekta. Radionicu je moguće organizirati i za ostale zainteresirane.
•Obzirom na temu, ciljeve i sadržaj, radionica uključuje srednju razinu sudjelovanja polaznika te se primarno bazira na prezentaciji, pitanjima i odgovorima, primjerima i kratkim vježbama.
•U okviru ovih radionica prenosim polaznicima praktično iskustvo provedbe projekata sa naglaskom na iskustvo svih uloga u kojima sam bila (korisnik sredstava – provoditelj projekta, donator, monitor). Na ovaj način polaznici stječu uvid u najčešće poteškoće u provedbi i kako ih prevladati.
•Ove radionice traju najčešće jedan dan i organiziraju se u prosjeku za najviše 30 osoba.
•Do sada sam imala priliku podijeliti moje znanje i iskustvo sa 800 polaznika kroz 30-tak radionica na ovu temu. Radionice su bile organizirane u okviru 15 razvojnih projekata financiranih sredstvima EU, Vlade RH, Svjetske Banke, USAID-a.
•Također, autorica sam raznih pisanih materijala – praktičnih priručnika nastalih za potrebe ovih radionica i podršku u provedbi projekata.

IMG_20180530_200345_986.jpg

RADIONICE O PROCEDURAMA IZVJEŠTAVANJA

•Ova radionica organizira se najčešće za korisnike bespovratnih sredstava (grant korisnici) sa svrhom pripreme za proces izvještavanja. Radionicu je moguće organizirati i za ostale zainteresirane.
•Obzirom na temu, ciljeve i sadržaj, radionica uključuje srednju razinu sudjelovanja polaznika te se primarno bazira na prezentaciji, pitanjima i odgovorima, primjerima i kratkim vježbama.
•U okviru ovih radionica prenosim polaznicima praktično iskustvo pripreme i procjene izvještaja. Informacije koje se dijele sa polaznicima uključuju razinu od kako popuniti obrazac/formu izvještaja do kako posložiti priloge izvještaja.
•Ove radionice traju u prosjeku jedan dan i organiziraju se u prosjeku za najviše 30 polaznika.
•Do sada sam imala priliku podijeliti moje znanje i iskustvo sa 800 polaznika kroz 30-tak radionica na ovu temu. Radionice su bile organizirane u okviru 15 razvojnih projekata financiranih sredstvima EU, Vlade RH, Svjetske Banke, USAID-a.
•Također, autorica sam pisanih materijala – praktičnih priručnika nastalih za potrebe ovih radionica.

CLP_7824.jpg

SAVJETOVANJE - HELP DESK

•Tijekom provedbe projekata, korisnici bespovratnih sredstava susreću se sa situacijama za koje nisu sigurni kako postupiti, nisu sigurni u tumačenje određenog pravila i sl.
•Help Desk usluga uključuje mogućnost postavljanja pitanja putem elektronske pošte na koji se dobiva odgovor. Ukoliko je pitanje od interesa za širu javnost, tada se često uključuje na popis najčešćih pitanja i odgovora.
•U okviru ove usluge moguće je organizirati i sastanke ili komunicirati putem telefonskih/Skype poziva.
•Ovaj tip podrške moguće je i individualno ugovoriti ukoliko ovakvu pomoć nemate osigurano kroz neki razvojnih projekt. Help Desk usluga može se pružiti i tijekom faze pripreme projekata.
•Do sada sam uložila preko 4000 sati rada u pružanje ovog tipa usluge.

IMG_20190614_113712.jpg

PROCJENA PRIJEDLOGA PROJEKATA

•Ova usluga uključuje čitanje i procjenu prijedloga projekta u skladu sa propozicijama određenog natječaja/poziva za dodjelu potpora. Provodim ju za donatore i individualne naručitelje.
•Za svaku procjenu izrađujem individualni nalaz sa pregledom jakih i slabih strana prijedloga projekta te preporukama za unaprjeđenje ili dodatnim napomenama, ovisno o zahtjevima naručitelja.
•Provodim i radionice na ovu temu za procjenitelje.
•Do sada sam imala prilike procijeniti preko 700 prijedloga projekata te raditi i kao promatračica-kontrolorka procesa dodjele bespovratnih potpora. Uistinu iznimno iskustvo!

FB_IMG_1567491478363.jpg

MONITORING

•Uslugu monitoringa, tj. praćenja provedbe projekata pružam najčešće za naručitelja koji je donator financijskih sredstava dodijeljenih određenoj skupini projekata.
•Ova usluga uključuje procjenu projektne dokumentacije, odlazak na teren i posjetu projektima u provedbi, susrete sa provoditeljima projekata i korisnicima njihovih usluga te izvještavanje o nalazima monitoringa.
•Moguća je i organizacija radionica na ovu temu.
•Ova usluga uključuje dosta putovanja i stoga zna biti iscrpljujuća. Međutim, meni je jedna od najdražih usluga jer mi daje priliku uistinu vidjeti i doživjeti sve promjene koje razvojni projekti donose u lokalne zajednice.
•Do sada sam ovu uslugu imala prilike pružiti kroz angažman u okviru 10 razvojnih projekta tehničke pomoći i posjetiti preko 300 različitih projekata.
•Monitoring je odlična prilike za upoznavanje zemlje u kojoj ovu uslugu provodite!

IMG_20200129_154625_162_edited.jpg

EVALUACIJA

•Na pola puta provedbe određenog razvojnog projekta, na njegovom kraju ili čak nakon nekog vremena od završetka istog provodi se evaluacija odnosno vrednovanje postignuća razvojnog projekta.
•Tijekom ovog procesa, moj je zadatak kao nezavisne promatračice utvrditi kako je napredovao proces provedbe projekta ili skupine projekata, sa kojim izazovima se projekt susretao u provedbi te koje su naučene lekcije kako bi se iste mogle pretočiti u unaprjeđenje prakse pripreme i provedbe novih projekata.
•Ovu uslugu provodim za donatore, ali i za individualne korisnike. Usluga uključuje procjenu dokumentacije, terenski rad i prikupljanje podataka, analizu i sintezu te pripremu završnog izvješća.
•Moguća je organizacija radionica i savjetovanja na ovu temu.
•Do sada sam imala prilike provesti preko 30 evaluacija programa i individualnih projekata.

DSC_2084.jpg

Hvala na pažnji!

•Idejno je ova prezentacija trebala imati svega 10 stranica, no kada sam krenula pisati nisam se uspjela zaustaviti. Uistinu je izazov predstaviti 20 godina rada u sažetom obliku.
•Ja imam još puno toga za podijeliti s vama i to ću nastaviti kroz blogove i razne osvrte.
•Usluge koje su predstavljene prikazuju najintenzivniji dio iskustva, za više pogledajte pod „Usluge”.
•Hvala vam što ste pročitali prezentaciju do kraja!
•Veselim se suradnji i novim razvojnim pustolovinama!

bottom of page