top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

Podučavanje umjesto uvjeravanja

Nadovezujući se na prethodno objavljenu priču Naočigled nevažni koraci koji čine razliku, a koja govori o standardima koje sami kreiramo dijelim s vama svojevrsni nastavak i primjer još jedne situacije iz prakse.


Moja uloga konzultantice u većini razvojnih projekata uključuje razvoj programa edukacije, izgradnje kapaciteta i provedbu istih. Često sam također u ulozi onoga tko formira i priprema timove stručnjaka koji će provesti edukaciju. Divan posao koji i svaki posao ima svoj #ALI.

edukacija, tim, timski rad, andreja tonč, andreja tonc, konzultantica, kako postati konzultantica, edukacija, radionica, seminar

To ALI vezano je uz ulogu osoba koje predstavljaju naručitelja posla. U mom slučaju to su najčešće službenici u državnoj ili javnoj upravi, Europskoj komisiji, predstavnici donatorskih institucija i osobe zadužene za poslove organiziranja edukacije u tvrtki/korporaciji.


Polazišna osnova oko toga zašto treba #edukacija i što se želi postići istom nam je gotovo uvijek ista. Oko toga se bez problema razumijemo i u većini slučajeva slažemo.


Ono oko čega uvijek pregovaramo je način na koji se edukacija treba provesti.


Tada dolazimo u situaciju u kojoj vodimo razgovore kako je bolje (i jeftinije) sve organizirati tako da traje što kraće. U praksi to znači, po mogućnosti jedan dan. Da se ne izostaje puno s posla.


Sljedeće što slijedi je popis svega što im (polaznicima edukacije) treba reći/prenijeti u tom ograničenom vremenu, ALI naravno i da se osigura #aktivno sudjelovanje polaznika edukacije kroz praktičan rad, mogućnost postavljanja pitanja i diskusije.


Obavezno se traži mogućnost postavljanja #pitanja, ALI naravno osobe iz institucije/organizacije koje u stvari mogu dati službene odgovore na očekivana i česta pitanja i nedoumice vrlo vjerojatno neće biti prisutne.


U ovom trenutku predlažem prisjetiti se zašto smo mi u stvari angažirani. Naravno, duboki udah, usputni komentar kako se ništa ne mijenja i preokretanje očima se podrazumijeva.


Iz mog iskustva to je sljedeće:

  • Oni koji su nas angažirali ne posjeduju #znanje, #iskustvo i #vještine kojima mi raspolažemo.

  • Oni koji su nas angažirali nemaju #vremena obavljati naš #posao, i zato smo mi tu.

  • Oni koji su nas angažirali smatraju kako to nije njihov posao, i zato smo mi tu.

Ovaj #podsjetnik pomaže mi vratiti se na početak svaki put kada uđem u situaciju u kojoj već počinjem #komunicirati: „Dobro, ukoliko je to ono što vi želite…“.


Sve u svemu možemo raditi na ovaj način, a možemo i vratiti se na priču o (našim) standardima procesa edukacije.

poslovna žena, konzultantica, andreja tonč, edukacija, seminar, radionica, projekt

Krećem od toga da je potrebno razjasniti da li je naziv edukacije prikladan jer je na primjer, prema standardima edukacije ovo što se traži #seminar i svakako nije #radionica.


Zatim predstavim što možemo postići jednom, a što drugom #metodom.


Priču nastavljam o veličini grupe, trajanju i onime što je komunicirano sa mnom kao #potreba ili što sam ja utvrdila kao potrebu ukoliko sam bila zadužena za procjenu istih.


#Pojašnjavanje umjesto uvjeravanja je ključan trenutak konačnog dogovora. Pojašnjavanje otvara prostor za daljnji #dogovor.


Važno je u tom #procesu:

  1. Kontrolirati #emocije i izbjegavati ponašanje kao da nas je ova situacija uvrijedila.

  2. Neutralnim, smirenim tonom pojasniti razlike, prednosti i nedostatke te koji su očekivani ishodi svakog pristupa.

  3. Biti spreman/na da se naš željeni koncept ipak neće prihvatiti.

  4. Imati na umu da osoba s kojom komuniciramo možda nije konačni donositelj #odluke.

  5. Komunikaciju dokumentirati u obliku kratke bilješke sa sastanka (može biti napisana i u obliku e-poruke).

Ukoliko je naša misija edukacija, izgradnja kapaciteta, tada je važno da ulogu #stručnjaka, facilitatora, trenera, konzultanta ne napuštamo prije nego li smo i samu edukaciju započeli.


Svaku poslovnu situaciju možemo gledati kao priliku za #učenje i #podučavanje. Na taj način će biti lakše nama, našem egu, našim suradnicima i svakako naručitelju usluge edukacije.



Recent Posts

See All
bottom of page