top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

EU projekti - savjet br. 3: Projekt se priprema prije objave natječaja

Priprema prijedloga projekta kojim se traži financiranje iz nekog od EU fondova traži resurse kao što su stručnost, informacije, ljudi, i najvažnije od svega: vrijeme. To vrijeme nemate ukoliko se odlučite projekt pripremati tek kad se objavi poziv za dodjelu bespovratnih potpora. Tada u stvari nastaje strka, svi pričaju o tome, svi se žele prijaviti i svi traže pomoć. Ukoliko nemate razrađen makar i nacrt vaše projektne ideje, cijena svih resursa navedenih u prvoj rečenici raste. Međutim, ukoliko imate već spreman vaš prijedlog projekta, tada će ga biti potrebno samo nadopuniti svježim informacijama i prilagoditi zahtjevima poziva.

***

Pomoć u pripremi EU projekta najčešće se traži u dvije situacije:

  1. Kada se susrećete sa izazovima u financijskom dijelu vašeg poslovanja, npr. želite zatvoriti financijsku konstrukciju novog projekta ili investicije, želite pokrenuti nešto novo, ali nemate dovoljno sredstava i želite izbjeći kredit ili jednostavno, nemate uopće sredstava i niste kreditno sposobni.

  2. Objavljen je poziv/natječaj/tender za dodjelu bespovratnih potpora i želite iskoristiti tu priliku.

U prvom slučaju najveći izazov je vrijeme i nedostatak novca. Naime, kada ste u financijskoj stisci, onda vrijeme naplate računa ide brže nego vrijeme u kojem ostvarujete prihod. Tada tražite načine kako čim prije pronaći izvor financijske podrške. Ukoliko se nalazite u ovoj situaciji, EU fondovi nisu vaša prilika.


Zašto je to tako? Zato jer objavljeni poziv ne znači nužno da će se i provesti. Isti se može poništiti, vrijeme za prijavu projekata može se i po nekoliko puta odlagati, tj. produžavati. Također, i u situacijama u kojima sve ide kako ste zamislili, ponovno mogu proći mjeseci do donošenja odluke o financiranju, ugovaranju i napokon isplate sredstava.


Uz sve to, različiti fondovi i programi imaju različita pravila što znači da ćete u nekom slučaju možda zatvoriti veći dio investicije, a možda će vas se tražiti i da još dodatno investirate baš u taj projekt.

Polaznik jedne moje edukacije na temu pripreme i provedbe EU projekata je ovu situaciju ukratko opisao na sljedeći način: „EU fondovi su u stvari kao vitamini za zdrave. Oni ti omogućuju da ostaneš u formi i radiš dalje.“ Upravo tako, ukoliko vam novac hitno treba, EU fondovi nisu opcija.

U drugom slučaju, situacija je već puno bolja. No, treba imati na umu ukoliko sve trebate raditi od početka, morate odvojiti značajne resurse kako biste se posvetili pripremi projekta. Mnogi očekuju da im stručnjaci odrade posao na način da se samo popuni prijava. Međutim, to nije dovoljno. Priprema EU projekta traži odgovarajući angažman onoga tko se prijavljuje, a to uključuje informacije o poslovanju, dokaze o potrebi za npr. uslugom, analize i kalkulacije kako će EU investicija pomoći vaš razvoj, i naravno, opis i izračun onoga što vi u stvari želite odraditi tim projektom.

Dobar EU projekt ujedno je pokazatelj vašeg dobrog poslovanja, a ono se temelji na dugoročnom planiranju i pripremi. Osluškivanju potreba vaših klijenata, kupaca, korisnika i ideje što je još potrebno kako bi se unaprijedilo vaše poslovanje i učinilo ga uspješnijim, ili kako to sada moderno nazivamo konkurentnijim.


Želite više informacija, edukaciju ili savjetovanje? Obratite mi se na info@andrejatonc.hr. Za još više savjeta, kao i detaljni pregled mog iskustva i usluga koje pružam posjetite svakako www.andrejatonc.hr.


275 views0 comments
bottom of page