top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

Ti si se baš fino ušemila

Stručno znanje da ga tako nazovemo je samo djelić priče koju treba imati jedan konzultant/ica. Ostalo su godine iskustava u kojima ste sretali ljude, doživjeli paradokse i uspjehe koje ne možete ponoviti jer su promjene brze i formula uspjeha danas možda neće vrijediti sutra.


Doživjela sam da nudim besplatne edukacije na temu EU fondova i pripreme EU projekata u centru Zagreba za male i srednje poduzetnike i da jedva okupim grupu od 20 sudionika. Doživjela sam da u Slavoniji nudim edukaciju za upola nižu cijenu nego u Zagrebu. Prijavilo se jedva 10 sudionika. No zato je njih 40 došlo u Zagreb i platilo kotizaciju u duplo višem iznosu, plus imali su naravno i putne troškove i da, možda je vrijedno spomenuti i to da je edukacija trajala svega pola dana, a ne cijeli dan kao ona u Slavoniji.


Svaki dan je lekcija za sebe. Na nama je kako ćemo prednost onoga što smo već proživjeli iskoristiti za buduće izazove i prepreke.


Svakoga tko mi se obrati za podršku u pronalaženju konzultantskog angažmana uputim na tvrtke s kojima surađujem, a često i sama odvojim vrijeme da životopis te osobe pošaljem tvrtkama kako bi ih uključili u svoju bazu stručnjaka.


Drago mi je da imam priliku dati podršku. Davanje podrške uvijek se vrati, većinom od ljudi na koje ste zaboravili jer su jednom davno bili kod vas na nekoj grupnoj edukaciji ili ste vi bili kod njih u monitoringu projekta itd. Nedavno mi se predsjednica jedne udruge javno zahvalila za edukaciju o upravljanju vremenom koju sam držala za tu organizaciju prije sigurno 10 godina.


Zahvala je uključivala informaciju o tome kako su oni uistinu primijenili ono čemu sam ih podučavala i uspjeli unaprijediti svoje poslovanje te primijeniti puno naučenoga i na osobnoj razini. Na kraju balade, trebamo pamtiti upravo takve priče. One su naša podrška kada krenemo propitivati sebe da li smo dovoljno dobri, da li to možemo i da li cijela ova avantura ima smisla.

Da li ima uspjeha preko noći?

Nema! Toga nema čak ni u američkim filmovima. Uvijek onaj koji postigne uspjeh prvo ima niz neuspjeha, ili doživi neko životno razočarenje, pa je mjesecima u depresiji, i tek onda ide rast.


Da biste se ušemili u određenom sektoru potrebne su godine rada. Bez obzira što ste vi super poznati i uspješni konzultant za komunikaciju u bankarskom sektoru, za vas vrlo vjerojatno nitko ne zna u sektoru razvojnih projekata.


Želite karijeru u novom sektoru i imate već poslovnog iskustva, nema problema. Sigurno ne morate ići od početka, ali morate dati vremena da vas sektor upozna.


U radu s ljudima najvažnije je povjerenje! Koliko god vi bili dobri, ukoliko onaj koji vas angažira ima bojazan kako će to završiti, imate situaciju. Tu situaciju rješavate tako da joj se posvetite, a posvećivanje traži vrijeme.

Kad mi kažu: „Lako je tebi!“, ja procvatem od sreće. Razvučem najveći osmijeh i potvrdim da mi je ludilo! Pogotovo od kada sam shvatila da je samo važno biti lijepa i onda ti sve dolazi na pladnju! Ništa drugo ti ne treba! Dobro, trebaš samo malo poraditi na balansu držanja pladnja.


Naravno, ovaj moj bezobrazluk dovodi do ljutnje kod mog sugovornika/ce jer kao nisu to mislili. Ne, upravo ste to mislili! I ja isto tako mislim za vas jer nam je tako lakše opravdati zašto mi nismo uspješni kao netko drugi.


Jedino se moramo pitati da li trebamo i još važnije, da li želimo biti kao netko drugi? Što taj drugi ima ili radi, a mi ne? Da, to je pitanje koje si moramo postaviti. Gledajte na to kao igru sa samim sobom jer jedina osoba s kojom se stalno natječemo smo mi sami.


Da biste se i vi ušemili, nemojte uvijek sve raditi od početka. Krenite od onoga što imate, a ne onoga što nemate i onda uvjeravate sebe da vam baš to nedostaje da biste pokrenuli posao, stavili ponudu na tržište i slično.


Da biste se i vi ušemili, krenite od kontakata koje imate. Jako važno, budite fini. Nemojte šikanirati ljude oko sebe jer su danas na nižoj poziciji od vas. Možda će sutra ta osoba postati direktor/ica ili čak štoviše, a u našem svijetu i realnije, možda postane ministar/ica.


Jednom kada se ušemite, tu šemu treba održavati. Ne na način koji je vama sad prvo pao na pamet. Održavate ju ponovno povjerenjem. Kada tražite preporuku, informaciju, kontakt, recite zašto vam treba. Kada to isto traže od vas, budite dostupni, ali imajte granice. Jedno je ako netko traži informaciju koju možete pružiti odmah i ne košta vas vašeg vremena, a drugo je kad traže informacije od vas zato jer ne žele platiti nekoga za tu informaciju. Bez obzira na šeme, važno je postaviti granice.


Rad s ljudima donosi i prijateljstva. Jednostavno, srećete ljude s kojima ste kliknuli, super radite, provodite zajedno i pauze i želite raditi ponovno. Da biste i tu šemu održali, budite jasni u svojim očekivanjima i granicama. Budite jasni kada možete samo pronaći informaciju ili kada možete samo proslijediti životopis. I to je to! Ne možete nekome osigurati posao. To što je vama netko super, možda nije onome tko traži stručnjaka.

Poruke ove priče su:

1. Svaki dan je lekcija za sebe. Na nama je kako ćemo prednost onoga što smo već proživjeli iskoristiti za buduće izazove i prepreke.

2. Davanje podrške uvijek se vrati.

3. Jedina osoba s kojom se stalno natječemo smo mi sami.

4. Vaš interes za posao, znanje i iskustvo su vaše najjače šeme.


Tema naredne priče je „Ma novci nisu problem“ . Vrijeme je da popričamo malo i o tome što sve ulazi u trošak rada konzultanta/ice, kako se formiraju cijene, tko vam je nelojalna konkurencija i kako se treba izboriti za naplatu svake pružene usluge.


Čitamo se za tjedan dana!


156 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page