top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

EU projekti - savjet br. 1: Za početak, odaberite područje djelovanja u kojem ste najbolji

Biti stručnjak za EU projekte je vrlo širok pojam. Poznavanje metodologije pripreme i provedbe projekata je samo dio znanja koji vam je potreban za uspješno poslovanje. Poznavanje područja u kojem želite biti stručnjak za EU projekte iznimno je važno jer tada utvrđujete vaše stvarno područje djelovanja i njemu se posvećujete. Npr. ukoliko želite pružati podršku poduzetnicima, onda bi trebali imati uvid u to kako rade tvrtke, koji su njihove mogućnosti i ograničenja. Neka velika tvrtka će možda moći osigurati cijeli tim ljudi za podršku koji će raditi na pripremi i provedbi projekta. Međutim, tvrtka od svega par zaposlenika to sigurno neće moći. Svoje specifičnosti u radu tako imaju i udruge, institucije itd. Uz sve to, ostaje još jedno pitanje, a to je koje je vaše znanje o sektorskoj temi za koju pripremate projekt? Npr. koliko poznajte sektor zaštite okoliša, ili trendove u ICT industriji? Što znate o programima pomoći nezaposlenim osobama ili infrastrukturnim projektima? Ovo je ujedno i savjet onima koji biraju stručnjaka za pripremu EU projekata. Tražite podršku od osobe koja ima saznanja o području u kojem radite.


- Priča iz prakse -


Maja je cijeli svoj radni vijek radila u tvrtki koja se bavi prijevozom. Radila je na poslovima Voditeljice projekata i utoliko je imala značajno znanje u području upravljanja projektima. Međutim, u posljednjih par godina tvrtka u kojoj radi ima sve više poteškoća u poslovanju i Maja se stoga odlučuje osigurati novim znanjima kako bi mogla potražiti novi posao ili započeti samostalno poslovanje. Odlučila je da bi novo usmjerenje mogla pronaći u EU projektima jer je svakako osoba puna ideja i želja za kreiranjem nečeg novog.


Odlučno je krenula na edukaciju o EU projektima sa idejom da postane konzultantica u području pripreme i provedbe projekata. Međutim, zapela je već na prvom zadatku, a to je bio odabir projektne ideje koja joj je trebala poslužiti za vježbu pripreme prvog EU projekta.


Što se dogodilo? - Maja se u odabiru projektne ideje isključivo vodila dobrom namjerom pomoći ljudima koje poznaje u jednoj seoskoj sredini. Krenula je od ideje da ona zna što njima treba, pa će tako razviti program pomoći ljudima iz ruralnih sredina u razvoju poslovanja.


Zašto je to sada problem? - Osim želje da nekome pomogne, Maja nije imala dodatnih informacija koje su stvarne potrebe tih ljudi, da li već postoje slični projekti tog tipa, tko može provoditi takav projekt, koga sve treba uključiti u provedbu takvog projekta itd. Da li bi to mogla raditi udruga? No, Maja ne zna ništa o radu udruga. Možda neka institucija? Koja? Pitanja su se samo nizala.


Za početak je važno krenuti od područja koje poznajemo, to će nam svakako olakšati proces učenja razvoja našeg prvog EU projekta i utjecati na motivaciju. U protivnom ćemo se mučiti sa pripremom od samog početka.


Jedno od područja procjene EU projekata je i koliko je podnositelj projekta stručan u području u kojem prijavljuje projekt. Osim dokazivanja prijašnjeg iskustva rada u tom području za ovu procjenu se uzima u obzir i kako je predstavljen opis situacije na terenu te koliko je sama ideja i način provedbe u skladu za strateškim i zakonskim okvirom u određenom sektoru i geografskom području. Vjerujem kako ćete se složiti da je za odgovore na sva ova pitanja potrebno znanje i iskustvo. Ovo je ujedno i savjet onima koji biraju stručnjaka za pripremu EU projekata. Tražite podršku od osobe koja ima saznanja o području u kojem radite.


Želite više informacija, edukaciju ili savjetovanje? Obratite mi se na info@andrejatonc.hr. Za još više savjeta, kao i detaljni pregled mog iskustva i usluga koje pružam posjetite svakako www.andrejatonc.hr.


74 views0 comments

Comments


bottom of page