top of page
  • Writer's pictureAndreja Tonč

Deset čestih pitanja o coachingu

Imam vam nešto za reći, sigurna sam više no ikad da smo danas zreli za promjene! Svakim danom se sve više okrećemo sebi i pitamo se što želimo. Sve više propitujemo naše vrijednosti i htjenja. Naše misli okupira potreba za promjenom. Mnogi već rade puno malih koraka koji ih vode u tom smjeru. Brinemo sve više o našem mentalnom zdravlju, fizičkoj snazi i započeli smo proces promjene koji nam ukazuje kako je snaga u nama. Sve manje čekamo druge da nam se dogode, a sve više otkrivamo snagu naših misli, volje i akcija.

Svakim danom sve više pričamo o coachingu. Svakodnevno dobivam nove upite koje sam sažela u obliku 10 čestih pitanja i odgovora. Svakako se javite ukoliko imate još neko pitanje koje nije obuhvaćeno ovim popisom. Na taj način pružate podršku našem zajedničkom učenju o promjenama i snazi coachinga.

1. U čemu mi coaching može pomoći?

Coaching je podrška promjeni. Promjeni nas samih. Coaching kao podrška nas osnažuje u namjerama da poduzmemo korake koji nas vode ka promjeni. Često pričamo kako nešto želimo, ali nemamo dovoljno vremena ili novca.

Gledamo kako se uspjeh događa drugima jer se mi nikada ne javljamo za riječ na sastancima. Izbjegavamo javni nastup. Imamo veliki broj crteža ili priča koje nikome nismo pokazali. Volimo pripremati hranu, ali nam ne pada na pamet odnijeti kolač na posao i staviti ga na stol pred kolege. Ljutimo se na kolege jer nas stalno nešto zapitkuju, pa zbog toga ostajemo dulje na poslu. Razmišljamo o pronalasku novog posla ili čak pokretanju vlastitog poduzetničkog pothvata, ali….. Uvijek ima to neko ALI, u svemu!

Coaching nam pomaže u otkrivanju naše željene promjene te definiranja pristupa kako do nje doći.

2. Od čega se sastoji coaching?

Coaching se odvija u susretima, tzv. coaching seanse. Sudjeluju isključivo vaš odabrani coach i vi. Trajanje susreta je u pravilu do 60 minuta. Može se dogoditi da traje i kraće, ovisno o procesu. Susret se može dogoditi u bilo kojem prostoru koji vam omogućava da se izdvojite i nesmetano razgovarate. Tako da se možete sastati i u parku, a možete i on-line. Za coaching ste potrebni samo vi. Ne trebate donositi materijale, dokumente, ništa. Važne su samo vaše misli i osjećaji.

3. Kako odabrati coacha?

Svakim danom sve je više coacheva koji se predstavljaju na društvenim mrežama i događanjima. Puno nas piše o raznim temama i dostupni smo za kontakt i kratki razgovor. Budite slobodni poslati poruku i dogovorit inicijalni razgovor. Naravno, uvijek možete tražiti preporuke među prijateljima i kolegama. Vodite se intuicijom i osjećajem da bi određena osoba bila upravo vaša prava podrška na putu promjene.

4. Koliko daleko idemo u moju prošlost?

Prošlost nas gotovo i ne zanima. Coaching je okrenut budućnosti i akcijama koje možemo poduzeti kako bismo postigli željenu promjenu. Prošlost ponekad koristimo kao podršku u pronalaženju resursa iz vremena ili situacija kada smo ostvarili promjene, uspješno poduzimali određene akcije itd. Tada odlazimo u prošlost uzeti ono što smo zaboravili ponijeti sa sobom.

5. Da li coach radi neku analizu?

Ne! Coach ne analizira, ne vrednuje, ne propituje da li ste nešto mogli i zašto to još niste napravili. Coach u svakom susretu skicira vašu priču kako bi vam pomogao u sagledavanju cjeline. Na kraju svakog susreta zabilježi se još i popis akcija koje ste odlučili poduzeti. Taj dokument koji može biti u pisanom ili elektronskom obliku nosite sa sobom kako bi vam služio kao podsjetnik na coaching susret.

6. Kako se štiti moja privatnost?

Povjerljivost odnosa jedan je od najviših etičkih standarda pružanja usluga svakog coacha. Coaching usluga je također kao i svaka druga usluga regulirana ugovorom između pružatelja usluge i klijenta te uključuje i stavke o povjerljivosti i zaštiti privatnosti klijenta.

7. Koliko često se trebam sastajati s coachom?

Učestalost coaching susreta ovisi o dogovoru vas i vašeg coacha. U pravilu se susreti odvijaju u periodu od 2 tjedna do mjesec dana. Važno je napraviti balans kako biste imali dovoljno vremena odraditi akcijske korake, a opet ne odužiti vrijeme do novog susreta.

8. Koliko traje jedan coaching proces?

Već smo istaknuli u jednom od prethodnih odgovora kako je najčešće trajanje jednog coaching susreta do 60 minuta. Prema iskustvu iz prakse, jedan coaching ciklus uključuje najviše 6 susreta.

9. Što ako ne ispunim akcijske korake od jednog do drugog susreta?

Ponekad se dogodi da akcijske korake ne odradimo do sljedećeg susreta. No, to ne znači da zbog toga treba odgoditi coaching susret. Naprotiv, važno je nastaviti započeti ciklus i razgovarati o tome što dalje.

10. Što po završetku coachinga?

Kao i na kraju svake dobre priče, važno je proslaviti naš uspjeh! Možda će nam baš ta proslava u nekom narednom izazovu biti resurs iz prošlosti koji će nam pomoći da se ponovno pokrenemo i vratimo na željeni put. Sretno!

Imate još pitanja? Svakako se javite se na info@andrejatonc.hr kako bi vam pružila podršku u vašem putu ka promjeni.

95 views0 comments

Comments


bottom of page